Zoeken in regionaleadressengids.nl
Snel en gemakkelijk bedrijven vinden in uw regio.
Uitgebreide bedrijfsinformatie.

Informatie

ZZP-er worden

Een zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) is een begrip dat gebruikt wordt door de Nederlandse belastingdienst en de sociale zekerheidsinstellingen. Het is geen echte ondernemingsvorm. Het gaat hier om ondernemers die geen personeel in dienst hebben. Het kan ook slaan op een freelancer.

Een ZZP'er is meestal één persoon die diensten of producten verkoopt en daarvoor de klanten een factuur stuurt. In het spraakgebruik wordt een ZZP'er niet zelden aangeduid met 'eenmanszaak'. Hoewel een ZZP'er een eenmanszaak kan hebben, valt zeker niet elke eenmanszaak onder de categorie ZZP. Een eenmanszaak kan namelijk wel degelijk personeel in dienst hebben.

Verplichtingen
ZZP'er worden houdt wel in dat u aan allerlei verplichtingen zal moeten voldoen. U dient zich als eerst in te schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel) en bij de Belastingdienst voor een BTW nummer, let wel; ook in die volgorde. Ook dient u een correcte administratie te voeren en zelf voor uw verzekeringen te zorgen. Want u heeft als ZZP'er namelijk geen recht op uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Nadelen aan ZZP-er
Er zijn ook nadelen aan het zelfstandig zijn. U moet zelf uw inkomstenbelasting en premieheffing afdragen aan de belastingdienst. Voorheen deed uw werkgever dat voor u. Van de bedragen die u ontvangt, bent u een aanzienlijk deel kwijt aan de Belastingdienst. Wilt u na afloop van uw eerste ondernemersjaar niet met onbetaalbare belastingaanslagen worden geconfronteerd, dan is het nodig om een deel van uw inkomsten te reserveren. Hoeveel dat moet zijn hangt van uw onderneming af, maar minder dan 35% is het niet. Laat u daarover adviseren.

Heeft u personeel in dienst? Dan moet u een loonadministratie bijhouden, loonbelasting inhouden en afdragen. U moet ook omzetbelasting aan uw klanten doorberekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Doet u dat niet of niet helemaal goed, dan kunt op stevige boetes rekenen.